Leid: Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskoguFoto: Heidi Luik
Eesti
10. august 2020, 15:38

Leid maapõuest | Savisse jäänud käpajälg

Otepää linnamäel 1962. aastal toimunud arheoloogilistel kaevamistel leitud telliskivitükil on koera käpa vajutatud lohud. Lisaks siin kujutatule on Otepäält teada veel mõned käpajälgedega tellisekatked.

Mis? Käpajäljega tellisetükk
Kus? Otepää
Millal? 1962

Tellises oleva jälje läbimõõt on umbes 8 x 7 cm. Jälje mõõtmete põhjal ei saa looma suurust kindlalt määrata, sest käpa suurus ei olene üksnes koera kõrgusest, vaid ka kehaehitusest, kuid tegu oli vähemalt keskmist või isegi suuremat kasvu koeraga.

Otepää linnamäel elati juba muinasajal, keskajal asus seal piiskopilinnus. Keraamilisi ehk punaseid telliseid hakati Eesti alal valmistama pärast ristisõdijate vallutusi 13. sajandil, seega võib käpajälgedega tellisetükid dateerida piiskopilinnuse kasutusaega. Lõuna-Eestis kasutatigi linnuste ja kirikute ehitamisel peamiselt savitelliseid, sageli koos graniitkividega, sest seal paekivi ei leidunud. Telliste valmistamiseks segati savi, liiv ja vesi ühtlaseks seguks ning vormiti sellest toortellised ehk plonnid, millel lasti seejärel enne põletamist mõnda aega kuivada. Mõnikord juhtus, et üle kuivama jäetud telliste jooksis koer, kes vajutas neisse oma käpajäljed. Kui tellised hiljem põletati, jäidki neisse alatiseks käpajäljekujulised süvendid.