Senaator Tom Cotton on Black Lives Matter proteste karmilt kritiseerinud.Foto: AP/Scanpix
Maailm
27. juuli 2020, 13:14

USA senaator: orjapidamine oli vajalik kurjus

Arkansase osariigi senaator Tom Cotton (pildil) kirjeldas orjapidamist kui vajalikku kurjust, millele toetudes Ameerika Ühendriigid rajati. Ta on vastu ajalehe New York Times projektile, millega soovitakse tutvustada ameeriklastele orjuse koledamat palet. Cotton ütles, et USA on üllas riik, mis on alati soovinud ennast paremaks muuta.

Vabariiklasest senaator eitas kohalikule ajalehele Arkansas Democrat-Gazette antud intervjuus väidet, et USA on üdini rassismist läbi imbunud. Cotton selgitas, et orjanduse ajalugu ning selle rolli ja mõju riigi arengule on vaja uurida – vastasel juhul ei ole võimalik seda maad mõista. „Nagu riigi rajajadki ütlesid, oli see vajalik kurjus, millele Ameerika Ühendriigid rajati, ent selle loomise eesmärk oli Abraham Lincolni sõnul orjandus lõplikult välja suretada,“ rääkis senaator.

Neljapäeval tutvustas Cotton seadust, mille eesmärk on lõpetada projekti 1619 riiklik rahastamine. Viimane on ajalooõpetusel põhinev ajalehe New York Times algatus, mis keskendub USA orjapidamise pärandi ja ajaloo ümberhindamisele. Projekti on kritiseerinud paljud vabariiklased. Cottongi nimetas seda vasakpoolseks propagandaks. Kui Eestis tuleb orjuseteema meie rahva ajaloost rääkides klassiruumis ikka jutuks, siis USAs tunneb nii mõnigi kool selle suhtes ebamugavust. Mõned arvamusartiklid on – eriti viimastel aastatel – kritiseerinud seda, et nii ei puudutata (valgenahaliste) õpilaste tunnete säästmiseks ajalootunnis orjapidamise koledamaid ja ebameeldivamaid üksikasju. Ajakirjas The Atlantic esile toodud uurimistööst selgub, et vaid umbes pooled õpetajatest räägivad näiteks riigi algusaegade orjapidamise seadusandlusest. Seega võib jääda õpilastel selline mulje, et orjus oli inimeste ja orjapidajate, ent mitte USA riigi poolt heaks kiidetud süsteem.

„The New York Timesi faktiliselt ja ajalooliselt vigase projekti 1619 eeldus on see, et Ameerika on rohujuuretasandil rassistlik riik ja seda pole võimalik parandada,“ vaidles Cotton sellele vastu. Ta ütles, et pole sellise arvamusega nõus. „Ameerika on võimas ja üllas riik, mis rajati eeldusel, et kõik inimesed on võrdsed. Me oleme alati selle lubaduse täitmise nimel vaeva näinud, ent ükski riik pole selleks rohkem teinud kui meie,“ põrutas senaator. Ta on kritiseerinud riigis praegu möllavaid protestegi karmilt. Cottoni meelest on meeleavaldused vägivaldne orgia.

The New York Timesi ajakirjanik ja projekti 1619 asutaja Nicole Hannah-Jones säutsus Twitteris vastuseks, et juhul kui orjandust õigustada, võib seda teha ka mistahes kõige muu puhul.