PAANIKA SEEBIOOPERI VÕTTEIL: Rock Hudson ja Linda Evans “Dünastia” viiendal hooajal. HIV-diagnoosi saanud Hudson kartis pööraselt suudlusstseeni, kartes Evansit nakatada, kuid pidi oma haigust, maksku mis maksab, varjama.Foto: Vida Press
Maailm
24. juuli 2020, 20:50

35 aastat tagasi, 25. juulil 1985 teatas Hollywoodi täht Rock Hudson esimesena kuulsustest, et ta põeb aidsi

„Kui mu aids teisi aitab, on sellel mingigi väärtus.“

„Dünastia“ täht Linda Evans ei mõistnud, miks 1950. aastate superstaar Rock Hudson teda ometi korralikult ei suudle. Tema ja Hudsoni tegelaskujusid pidi haarama pime kirg, kuid Hudson vaid riivas ta huuli kinnise suuga. Jah, Hudsoni homoseksuaalsus oli Hollywoodis teada, kuid kaamerate ees oli ta ometi kümneid naisi niitnud. Aasta hiljem teatas Hudson esimese staarina maailmas, et tal on aids. Mõni kuu pärast šokiuudist oli ta surnud.

Kõlakad Hudsoni tervisliku seisundi kohta olid hoo sisse saanud 1985. aasta 16. juulil, kui näitleja astus avalikkuse ette, reklaamimaks oma vana sõbra ja ekraanipartneri Doris Day uut seriaali. Omaaegse meesiluduse põsed olid sisse langenud, kõne vaevukuuldav. Vaid kaks kuud varem oli ta filminud viimase osa „Dünastia“ külalisrollist. Selle aja jooksul paistis Hudson olevat vananenud 15 aastat, kirjutatakse raamatus „Macho Man: The Disco Era and Gay America’s „coming out““ („Matšomees: diskoajastu ja gei-Ameerika „kapist väljatulek““).

Edasi lugemiseks: