KÄIVAD AJAGA KAASAS: Päästearmee vormirõivas ja punane rahakogumispada on endised, kuid nüüdse aja inimeste pangakaardilembuse tõttu napib võimalikel annetajatel pahatihti sularaha ning nii on annetusi hakatud koguma ka makseterminaliga. Foto: AP/Scanpix
Maailm
3. juuli 2020, 20:20

155 aasta eest, 2. juulil 1865 sai Inglismaal alguse Eestiski tegutsev Päästearmee

„Viska nööri, viska nööri, vend heitleb patulaine pääl!“

Pealkiri on üks tuntumaid ridu Päästearmee laulust. Kristliku heategevusliikumise asutaja William Boothi võitlushüüd oli: „Jahtige hingi, ja neid kõige hullemaid!“ Booth, kes oli võtnud nõuks kostitada Londoni vaestehorde pühakirjaga ning aidata neid nõu ja jõuga, pidi oma teekonna algul ohtraid pilkeid taluma. Ent tema juhtimisel pöörati ainuüksi nelja aastaga patust veerand miljonit hinge ja tema matusetalitusel osales 40 000 inimest, nende seas isegi toonane Inglismaa kuninganna Mary.

William Booth sündis 1829. aastal Inglismaal Nottinghamis viielapselise pere teise lapsena. Tema isa Samuel Booth oli oma aja kohta heal järjel mees, kuid paraku läks ta poja poisipõlves pankrotti. „Mu isa oli kokkukrabaja. Ta oli vaesusesse sündinud. Ta võttis sihiks rikkaks saada ja saigi. Ta sai hästi rikkaks, sest ta elas ilma Jumalata ja lihtsalt töötas raha nimel. Aga kui ta kõigest ilma jäi, murdus koos sellega tema süda ja ta suri armetut surma,“ on Booth rääkinud.

Edasi lugemiseks: