Foto: Alar Truu
Eesti
30. juuli 2020, 14:02

Ühe suvila lugu Jaak Juskelt: suurärimehe ajalooline supelmaja Tartumaal

Tartumaal Kastre vallas leiab Kriimani järve kaldalt mõisapargist unikaalse ajaloolise hoone, mis on uuele elule ärkamas. 1935. aastal ostis Kriimani mõisasüdame Tartu kaupmehe Märt Jänese poeg Karl Jänes. Toona peeti mõisas suuri pidusid, kuhu ärimees Jänes külalisi lausa eribussiga kohale tõi. Tema lasigi ehitada järve kaldale puidust suvila ehk supelmaja, kus pere ja külalistega aega veeta.

Tuntud arhitekti Arnold Matteuse projekti järgi 1936. aasta paiku valminud maja on harvaesinev näide funktsionalistlikust suvilast. Tegu on kõrge sokliga puithoonega. Ümarakendega soklikorrusel, kus algul oli arvatavasti paatide hoiuruum ja hiljem saun, puudub ühendus elukorrustega. Kahekordne puidust osa on kaetud katteliistudega püstlaudisega. Võimalik, et teise korruse järvepoolne osa oli algul avatud terrass. Elegantsete proportsioonidega lihtsa neljakandilise vormiga hoonet katab madal kelpkatus.

Supelmaja ja selle juures olev aiapaviljon Kriimani järve kaldal. Foto: Aldo Luud

Aastaid seisis unikaalne puithoone tühjana ja lagunes. Õnneks on nüüd eraomanikud ette võtnud kaitsealuse supelmaja renoveerimise. Tööd on jõudnud juba päris kaugele ning loodetavasti saab väärtuslik puithoone uue elu. Samas takistab edasiminekut omanike vaidlus vallavalitsusega, teemaks kasutusõigus juurdepääsuteele.

Kriimani mõisal oli ka arvukalt kõrvalhooneid, kuid enamik neist on hävinud. Mõned säilinud hooned on kas varemeis või tundmatuseni ümber ehitatud.

Foto: Aldo Luud