Maal Kim Il-sungist.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
8. juuli 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 8. juuli: suri Põhja-Korea „Suur Juht“

8. juulil 1994. aastal suri Põhja-Korea kommunistlik diktaator Kim Il-sung. Riigi asutaja lahkus siitilmast südamerabanduse tagajärjel.

1930ndatel võitles Kim Il-sung Jaapani okupatsioonivägede vastu, kelle valitsuse all Korea poolsaar tollal oli. Kim jäi silma Nõukogude võimudele ja ta kutsuti sõjaliseks ja poliitiliseks väljaõppeks NSVLi. Korealasest sai kommunist ja ta võitles II maailmasõjas Punaarmees.

Korea jagati 1945. aastal Nõukogude Liidu ja USA mõjusfäärideks. Tänu kommunistide abile sai 1948. aastal Kim Il-sungist Korea Demokraatliku Vabariigi ehk Põhja-Korea esimene juht. Lootes Korea poolsaart ühendada, alustas ta 1950. aasta suvel lõunapoolsele riigile pealetungi, mille käigus lahvatas Korea sõda, mis lõppes kolm aastat hiljem patiseisuga.

Järgmise nelja kümnendi jooksul juhtis Kim oma riiki täielikku isolatsiooni – suleti end ka endiste kommunistlike liitlaste eest. Pinevad suhted kahe Korea vahel säilisid. Kodumaal loodi Kimist „Suure Juhi“ kuvand. Ta suri 1994. aastal, ent isikukultus ja Kimide liin pole Põhja-Koreas sugugi lõppenud. Praegu valitseb riiki „Suure Juhi“ pojapoeg Kim Jong-un.