Rõngamäng koduseks ajaveetmiseksFoto: Marko Mumm
Eesti
18. juuni 2020, 13:51

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Kas mäletate? Kingakreem Kiisu, rõngamäng ja reisikott tualett-tarvetele

Ajad muutuvad ja inimesed kohanevad – nii kipub meelest minema, milline oli igapäevaelu aastakümneid tagasi. Et esile manada mõni vahva mälestus, toome teieni mõned ammu unustusse vajunud tarbeesemed.

Lustaka nimega kingakreem

Eestis polnud sõdadevahelisel ajal jalatsihooldusvahenditest puudust. Neid toodi sisse, kuid ka kodumaine keemiatööstus suutis vastata nõudlusele. Kingakreem Kiisu on valmistatud Else ja Georg Tennysoni keemiatööstuses. 1935. aastal alustatud äri tootis peale kingakreemide ja saapamäärete seepi, vaha ja teisigi puhastusvahendeid. Võib-olla sai kingakreem sellise nime, sest firmat juhtis naine.

Lustaka nimega kingakreem Foto: Marko Mumm

Jalatsid olgu korras

Viisakas inimene hoiab alati abivahendeid käepärast, et ta ei solvaks kedagi oma korratu välimusega. Pildil on üks abiline, lihtne kingahari, mida sai nahkvutlaris endaga kaasas kanda. 1932. aastal välja antud leksikon „Moodne Elu“ rõhutab: viisakas inimene korrastab enda riideid teiste silme alt eemal olles. Pildil olev hari näeb üsna kasutatud välja, ju olid omal ajal tänavad sama tolmused kui mõnikord praegu.

Tualett-tarbed reisile kaasa

Reisikohvris pidi alati ruumi jääma tualett-tarvete komplektile. Pildil on üks selline, mis aitas meesterahval ka pikemal reisil korralik välja näha. Seal on üks suurem hari juuste või rõivaste, väike hari vuntside või kulmude korrastamiseks. Samuti pudeleid, kus hoida värskendamiseks ja habemeajamiseks vajalikke vedelikke-pulbreid. Komplekti kuulub loomulikult peegel ja isegi konks. Pildipealses komplektist on tühjad kohad, ilmselt on käärid ja küüneviil kaotsi läinud.

Tualett-tarbed reisile kaasa Foto: Peeter Langovits

Rõngamäng koduseks ajaveetmiseks

Kas mäletate Salvo värvikirevat rõngaviskamise mängu, nõukogude alternatiivi noolemängule? Praegusel ajal, kui soovitatakse ikkagi veel peamiselt kodus püsida ja suuri kogunemisi vältida, on väga paslik see välja otsida ja korraldada üks täpsusviske turniir. 

Mäng on mõeldud kolmele mängijale ja on lihtne, eeldades vaid täpset kätt. Võimalik on koguda punkte 5st 50ni. Selleks, et kerge plastrõngas hästi lendaks, oli vaja oma nippe – kõige paremini õnnestus see, kui randme- ja puusanõks olid sünkroonis. Kui see mäng harjutades liiga lihtsaks muutub, siis soovitame märklaua ja viskekoha vahel distantsi suurendada.

Veel huvitav tõsiasi: kui Salvo 1948. aastal tegevust alustas, töötas vabrikus 15 inimest. Põhiliselt valmistati hoopis pagari- ning nende kõrval ka keemiatooteid. Kui järgmisel, 1949. aastal, poleks põllumajandustoodete kokkuostu keelatud, siis oleks meil võib-olla olnud üks plastmasstoodete tehas vähem.

Rõngamäng koduseks ajaveetmiseks Foto: Marko Mumm

Mis materjalist on valmistatud see peenekoeline käevõru?

Vastus saatke aadressile Tiiu, AS Õhtuleht Kirjastus, Narva mnt 13, 10151 Tallinn või e-posti aadressile [email protected]. Õigesti vastanute vahel loosime välja Tuula-Liina Varise raamatu "Tahan tunda, et elan."

Eelmise kuu mõistatus, nahkkaantega märkmik, oli valmistatud 1980. aasta olümpiaks nahkgalanteriikombinaadis Linda.

Nicola May raamatu „Väike nurgapood“ võitis Kersti Värton

Mis materjalist on valmistatud see peenekoeline käevõru? Foto: Peeter Langovits