Kurikuulus Wuhani laboratoorium.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
10. mai 2020, 17:43

Mobiilside andmete analüüs näitab, et üks Wuhani labor pandi oktoobris karantiini (7)

Mobiiltelefonide asukohaandmete analüüs näitab, et Wuhani koroonaviiruseid uuriv labor suleti oktoobris paariks nädalaks. USA president kahtlustab, et asutuses juhtus õnnetus, kust viirus inimesteni jõudis.

Analüüs, mille on enda käsutusse saanud USA telekanali NBC Londonis tegutsev üksus, näitab et Wuhani koroonaviiruseid uuriv laboratoorium suleti oktoobris paariks nädalaks. Raporti põhjal ei tuvastatud laboris 7. kuni 24. oktoobrini mobiilide kasutamist, mistap kahtlustatakse, et seal võis 6. ja 11. kuupäeva vahel juhtuda "ohtlik sündmus", mille järel asutus pandi karantiini ja kust koroonaviirus jõudis inimesteni.

USA President Donald Trump on enda sõnul näinud tõendeid, mis annavad talle "suure kindluse", et viirus levik sai alguse Wuhani laborist. NBC allikate sõnul kahtlustavad ka USA luureagentuurid satelliitide ja mobiiltelefonide asukohaandmeid analüüsides, et laboratoorium suleti mõneks ajaks, aga samas ei saa olemaoleva informatsiooni põhjal seda väidet täie kindlusega kinnitada.

NBCga suhelnud ametniku sõnul võtavad luureagentuurid uue informatsiooni valguses Wuhani laboratooriumi uuesti fookusesse.

Peab samas mainima, et enamik teadlasi on selle teooria osas skeptilised ja väidavad, et tõenäolisem on, et viirus kandus inimestele Wuhani turul ostetud loomade kaudu. See on ka Maailma Terviseorganisatsiooni ametlik seisukoht. Vandenõuteooria, et viirus lipsas jooksu kuskilt laborist, on siiski visa lahtuma.

Hiina on seni kõik laborit puudutavad süüdistused tagasi lükanud. NBC tõi välja kahtlased punktid, mis võiksid siiski teooriat toetada:

- Meditsiiniajakirjas The Lancet 24. jaanuaril avaldatud artiklis märgiti, et neljast esmanakatunust kolm ei puutunud kuidagi kokku Wuhani elusloomade turuga.

- Wuhani laboris uuritud nahkhiired, kes kannavad inimestele kandunud koroonaviiruse tüve, elavad Wuhanist kaugemal kui 100 kilomeetrit.

- Labori tööst ilmunud fotodel nähtavad inimesed, kes võtavad nahkhiirtelt proove, ei kanna nõutavat kaitsevarustust, mis kujutab neile nakatumisohtu.

- USA saatkonna töötajate visiitidel laborisse tuvastati suuri puudujääke laborite ohutusnõuete täitmisel.

- USA luureasutuste hinnangul varjas Hiina valitsus esialgu koroonaepideemia ulatust ja tõsidust ning võimud ähvardasid arste, kes selle eest hoiatasid.