Foto: Peeter Langovits
Eesti
11. mai 2020, 11:33

Lugu ilmus veebruaris ajakirjas Tiiu

FOTOD | Kas mäletad? Vana aja vidinad, mida naised ilu tarbeks kasutasid

Ajad muutuvad ja inimesed kohanevad – nii kipub meelest minema, milline oli igapäevaelu aastakümneid tagasi. Et esile manada mõni vahva mälestus, toome teieni mõned ammu unustusse vajunud tarbeesemed.

Leiutis, mis andis maailmale uue sõna

Esimese juuste kuivatamise aparaadi leiutas 1890. aastal prantslane Alexander Godefroy. Kuni uue sajandini kasutasidki juuksurisalongid tema leiutatud suurt kobakat masinat. Aastal 1900 töötas Saksa tehnikakontsern AEG välja uue juuksekuivati, mis sai nimeks Fön. 1941. aastal sai vahepeal patenditud sõnast Foen registreeritud nimetus ja kaubamärk.

1920. aastatel jõudis tootearendus lõpuks kaasaskantavate föönideni, selle näidet näete pildil. Sellistel käsiföönidel oli siiski veel vähe võimsust ja need olid üsna rasked, kaaludes kuni 900 grammi.

Leiutis, mis andis maailmale uue sõna Foto: Peeter Langovits

Moodsad lained piirituse toel

Lokitangid olid eelmise sajandi esimestel kümnenditel moodsale naisele asendamatud. Suur rõõm I maailmasõja lõpust tõi naiste eluhoiakusse palju uut ja oma aja kontekstis isegi šokeerivat. Soengumoodi tulid lokid ja vallatu poisipea, kuhu nende lokitangidega sai vajutada laineid. Pildil olevad Prantusmaal valmistatud lokitangid olid selles suureks abiks. Tangid asetati alusele, mille ühes otsas on väike piirituselambike. Selle leek hoidis tange tööks vajalikul temperatuuril.

Moodsad lained piirituse toel Foto: Peeter Langovits

Plastist lokirullid halva maitse ajastust

Nõukogude Liidus toodetud elektrirullid Tanjuša viivad meid tagasi 1970. ja 1980. aastatesse, mida on nimetatud ka halva maitse ajastuks. 1970. aastatel moes olnud tihedate püsilokkide saamiseks oli vaja kas plast- või alumiiniumlokirullie, tulemuse kinnituseks vesinikku, elektrilokiaparaati ja kannatust, sest lokkide tegemine võttis aega. Elektrilokiaparaadi alt välja tulnud inimese juuksed oli tavaliselt sama krussis kui karakullamba kasukas.

Plastist lokirullid halva maitse ajastust Foto: Peeter Langovits

Patsikumm andis särtsu juurde

Nõukogude ajal oskasid inimesed rõõmu tunda paljudest väikestest asjadest – olgu see  välismaine pildiga kilekott või värviliste kuulide ja paeltega patsikumm.

Patsikumm andis särtsu juurde Foto: Marko Mumm

Need Tartu plastmasstoodete katsetehases valmistatud värviliste kuulikestega patsikummid on pärit 1980. aastatest, kui moes olid nii tihedad lokid kui ka kohevad soengud. Kamm ja föön olid kogu aeg töös. 

Väga levinud soeng oli kuklasse tõstetud hobusesaba, mis kinnitati kas uhke klambri või  lustaka juuksekummiga. Mitmevärviliste otstega patsikummid lisasid kandjale ainult nooruslikku uljust. Eks kõige enam armastasidki neid lapsed.