Väike-Maarja kirikFoto: Peeter Langovits
Eesti
8. mai 2020, 08:48

70. osa

Voldemar Kuslapi kalmukolumn | Ammune kirikuaed Väike-Maarjas

Bariton Voldemar Kuslap käib sageli kalmistutel kultuurilooliste huvide ja mõtetega. Tema meelest on meil kõrgel tasemel kalmistukultuur ning rahulad on üldiselt heas korras. Igas Eesti Ajaloo numbris viib ta lugejad jalutuskäigule ühte surnuaeda.

Juba 14. sajandist pärit pühakoja ümber laiuvasse kirikuaeda on maetud peamiselt Väike-Maarja kandi baltisaksa aadlisuguvõsade liikmeid ja kohalikke vaimulikke. Nende puhkepaikade kõrval püüavad pilku aga ka kaks igivana rõngasristi, üks kirikus sees, teine väljas.

Michkle Matis

Michkle Matis Foto: Peeter Langovits

Kirikuaia roheluses seisab sealne vanim hauatähis, 1718. aasta augustist pärit paekivist rõngasrist. Sinna on lisaks surmadaatumile raiutud ka lahkunu nimi ja elukoht – Wistlast Michkle Matis.

August Laumets

August Laumets Foto: Peeter Langovits

Pool sajandit Väike-Maarja kogudust teeninud vaimulik August Laumets oli ametis ka Viru praostkonna praostina. Tulusamatele tööpakkumistele vastas ta alati eitavalt ning jäi oma kogudusele truuks, olles kohalike hulgas hinnatud ja armastatud.

Teeneka praosti kalmu tähistab tumedast graniidist kivi.

Perekond Knüpffer

Perekond Knüpffer Foto: Peeter Langovits

Kohalik pastor Georg Magnus Knüpffer oli üks Õpetatud Eesti Seltsi asutajaid ning innukas põllumees. Ta üllitas „Õppetusse ramatu Saksamaa lamba-karjastele“, mis oli üks esimestest zootehnilistest käsiraamatutest Eestis.

Üks tema poegadest, Carl Theodor, oli Väike-Maarja kihelkonnakooli taastamise algataja ning pälvis tuntust esimese laulupeo peojutluse pidajana 1869. aastal. Teine poeg, Rudolf Otto, oli tunnustatud arhitekt Tallinnas, kes projekteeris näiteks keskraamatukogu hoone ja Balti jaama vana peahoone.

Baltisakslaste kalmudel seisab kaunis graniidist ristiga hauatähis.

Perekond Essen

Perekond Essen Foto: Peeter Langovits

Baltisaksa aadlisuguvõsa Essen on Eestimaal 18. sajandi keskpaigast. Väike-Maarjasse on maetud Magnus von Essen, kes oli salanõunik, Eestimaa rüütelkonna peamees ja Liivimaa tsiviilkuberner. Platsil puhkavad ka tema abikaasa ja teisi lähedasi.

Perekonna neljast hauatähisest kolmel on vandaalid ristid puruks murdnud.

Perekond Krusenstern

Perekond Krusenstern Foto: Peeter Langovits

Esimesed Krusensterni aadlipere liikmed saabusid Eestisse 17. sajandil, suguvõsa tuntuim esindaja on ümbermaailmasõitja admiral Adam Johann von Krusenstern, kes on maetud Tallinna toomkirikusse. Väike-Maarja kirikuaias puhkavad tema poeg, viitseadmiral Paul Theodor, tema teine abikaasa Pauline ja polaaruurijast poeg Otto Paul.

Ristidega haudade ees lebavad massiivsed murenenud hauaplaadid.

Perekond Lurich

Perekond Lurich Foto: Peeter Langovits

Ehkki kuulus maadleja Georg Lurich ise puhkab Kaukaasia mullas, asub tema perekonna rahula kodukohas Väike-Maarjas. Sinna on maetud jõumehe isa Georg, ema Julie, onu Anton ja teisi sugulasi. Muide, oma ema kirstu olevat maadleja üksinda kodust kirikusse kandnud.

Perekonna haual seisab pronksist plaadikesega sepistatud rist.

Lurichi monument

Lurichi monument Foto: Peeter Langovits

Eesti kuulsaim maadleja, umbes 40 maailmarekordit püstitanud Georg Lurich sündis Väike-Maarja praeguse keskväljaku ääres seisnud Kaarma kõrtsis, kus nüüd tegutseb Georgi söögituba. Hoone vastas avati 2019. aasta aprillis skulptor Lembit Palmi meeldejäävalt suursugune mälestusmärk – 2,5 meetri kõrgune Lurichi pronkskuju graniidist maakeral, mis toetub graniitplaatidest maadlusmatile.