Teadaolevalt viimane foto elusast Benito Mussolinist. 25. aprillil 1945. aastal Milano prefektuuris.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
28. aprill 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 28. aprill: Itaalia kommunistlikud partisanid hukkasid fašistliku diktaatori (1)

28. aprillil 1945. aastal tabasid Itaalia partisanid endise diktaatori Benito Mussolini ja tolle armukese Clara Petacci, kes üritasid koos Šveitsi põgeneda. Mõlemad lasti väikeses Põhja-Itaalia külakeses maha.

Benito Mussolini oli alates 1922. aastast fašistliku Itaalia diktaator. 1943. aastal ta kukutati ja vangistati, ent sakslastel õnnestus mees peagi vabastada. Kuni 1945. aastani juhtis Mussolini Põhja-Itaalias Natsi-Saksamaa nukuvalitsust ehk Itaalia Sotsiaalset Vabariiki. Kuna liitlasväed tungisid mööda Apenniini poolsaart põhja poole, pidi Mussolini otsustama, kuidas edasi tegutseda.

Teljeriikide kaotus oli juba kindel ning endine diktaator ei tahtnud sugugi ameeriklaste või inglaste kätte vangi langeda. Ta teadis, et Põhja-Itaalias aina edukamalt tegutsevad kommunistlikud partisanid mõistaksid tema kui sõjakurjategija üle karmi kohut. Kuna muud varianti üle ei jäänud, otsustas ta neutraalsesse Šveitsi pageda. 

Mussolini ja tema armuke Clara Petacci jõudsid Šveitsi piirini, ent avastasid, et Itaalia piirivalvurid on läinud üle partisanide poolele. Teades, et nad ei lase tal mööduda, maskeeris Mussolini end Saksa sõduriks, lootes koos sakslastega Austriasse pääseda. Pettemanööver ei osutunud pädevaks ning fašist tabati. Kommunistlikud partisanid lasid 28. aprillil Mussolini ja Petacci Como järve ääres asuvas Giulino külas maha. Arvatakse, et surmava lasu sooritas Walter Audisio. Seejärel toimetasid partisanid surnukehad Milanosse, kus need jalgupidi üles riputati ja avalikult rahvale esitleti.